PLKN : Peserta wanita tidak perlu dilibatkan ??

Merujuk pada keratan penulis saudara Rozmal Malakan  yang bertajuk PLKN : Peserta wanita tidak perlu dilibatkan melalui slot “Surat Pembaca” dari  Harakahdaily.com perlulah rasanya ditambah idea dan diperbetulkan agar perkara yang diutarakan dapat difikirkan balik.

Tidak dinafikan didalam dunia yang serba canggih ini masih ada lagi perkara-perkara seperti gangguan makhluk halus,histeria dan sebagainya.Namun begitu jgnlah disebbkan perkara seperti ini menyebabkan remaja atau peserta wanita itu sendiri tidak mempunyai peluang untuk melibatkan diri seperti program PLKN. 

Secara dasarnya, program PLKN yang dianjurkan telah merangkumi intipati dari segi sahsiah, rohani dan jasmani. Diantaranya ialah para peserta telah di disiplinkan dengan solat berjemaah, qiamullail, solat hajat dan beberapa aktiviti keagamaan mahupun aktiviti sosial. Boleh juga dikatakan peserta yang beragama islam telah diserapkan dengan panduan yang ditetapkan oleh  Islam, Al-quran dan hadis dari peringkat akar umbi lagi. Namun harus diingat sebanyak manapun bimbingan, ingatan atau pengajaran yang diberi setiap tindakan atau perilaku seseorang itu adalah terletak pada diri sendiri. Tanggungjawab kita pula adalah untuk memberi panduan sekaligus menjadi  tempat rujukan agar para belia ini dapat kita harapkan menerajui masa akan datang.

Advertisements

1 Komen

  1. Varney’s interest in vampires began in middle school and after high school she went on to obtain a Bachelor’s degree and 2 Masters.
    That is cool and all but you have to keep writing articles, building
    Squidoo lenses, build back links and such to drive traffic to the merchant’s sales page. Paid surveys are also great, since they are easy to fill in and anyone can do that from the comfort of their own home.


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s